top of page

DE ȘTIUT DESPRE NOI ...

          Această instituție de învățământ a fost înființată în data de 1 decembrie 1955 ca urmare a Ordinului nr. 100 din 28.XI.1955, prin care se înființează la Miercurea Ciuc Școala Profesională Specială Agricolă nr. 16, având ca scop recuperarea biologică, socială și formarea în specialități din domeniul agricol a tinerilor cu TBC pulmonar stabilizat, forul tutelar fiind Ministerul Sănătății și Prevederilor Sociale.

          Pe parcursul anilor, această instituție a funcționat sub mai multe forme:

  • din anul școlar 1955 - 1956 ca școală profesională,

  • din anul școlar ​1962 - 1963 ca școală tehnică,

  • din anul școlar 1966 - 1967 ca liceu agricol,

  • din anul școlar 1980 - 1981 s-a trecut la școlarizarea elevilor cu nevoi educative speciale, transformându-se în școală profesională,

  • d​in anul școlar 2005 - 2006 ca Școala Specială de Arte și Meserii ”SFÂNTA ANA”,

  • din anul școlar 2012 - 2013, ca Liceul Tehnologic Special ”SZENT ANNA” Miercurea Ciuc,

  • din anul școlar 2014 - 2015, ca Școala Profesională Specială ”SZENT ANNA” Miercurea Ciuc, acolo unde funcționează de la data înființării ei - str. Szék nr. 150 - școlarizând și în prezent elevi cu nevoi educative speciale de pe raza întregului județ Harghita.

          Durata studiilor, după ultimul plan cadru de învățământ, este de 3 ani și jumătate, elevii fiind specializați în prezent, în meseriile de confecționer produse textile, frizer - coafor, tâmplar universal. Instruirea elevilor se realizeaza după planuri speciale de învățământ, adaptate atât ca și conținut, cât ca și durată la nivelul de înțelegere și aprofundare a acestor elevi cu nevoi educative speciale.

          Este singura școală specială de acest gen din țară unde se desfășoara activități de predare cu nevoi educative speciale și în limba maghiară, la fel dar și singura posibilitate de școlarizare a elevilor români din județul nostru. De aceea această instituție a avut și va trebui să aibă o importanță deosebită în cadrul învățământului harghitean și nu numai.

          În decursul celor peste 50 de ani de activitate în această instituție au absolvit un număr de peste 2000 de elevi, iar numărul cadrelor didactice, didactice auxiliare și al celor nedidactice care au activat în cadrul acestei instituții depășește cifra de 200.  

          Astăzi fiecare cadru didactic care predă la această instituție are atestat în domeniul psihopedagogiei speciale, cu experiență mare în foarte greul domeniu al învățământului special. Componența consiliului profesoral este format din profesori, ingineri, maiștri, pedagogi și diferiți specialiști, care se ocupă de implementarea programelor de intervenție personalizată.

          Elevii sunt școlarizați pe bază de orientare școlară de către o comisie abilitată în acest sens.

          Cheltuielile legate de școlarizarea acestor tineri (cazare, hrană, rechizite, echipamente etc.), sunt asigurate de către stat în mod gratuit, tocmai pentru a ajuta și a da acestor tineri, șansa și totodată posibilitatea de a frecventa o instituție de învățământ, de unde apoi se vor reintegra mai bine în societate, familie.

          În ultimii ani datorită eforturilor mari ale conducerii actuale, condițiile de studiu s-au îmbunătățit considerabil. Astăzi procesul instructiv - educativ se desfășoara în condiții foarte bune, în săli de cursuri aranjate, mobilate plăcut, în laboratoare și ateliere dotate cu unelte și masini specifice și performante, unde elevii pot să însușească foarte bine specializările alese.

          Aspectul interior și exterior al clădirii școlii și al zonelor verzi este unul frumos și întreținut cu mare grijă, astfel încât fiecare elev și cadru didactic să beneficieze de un climat plăcut de studiu și muncă, care se ridică la cerințele unui învățământ modern.

          Modernizarea procesului instructiv - educativ rămâne o acțiune exterioară dacă nu este însoțită de o participare afectivă a cadrelor didactice și elevilor, ca personalități umane. Latura afectivă în această unitate are un rol deosebit de important în relația profesor-elev, deoarece mulți tineri provin din familii dezbinate și dezordonate, cu o stare socială dificilă, unde copilul este neglijat din toate punctele de vedere, rămânând apoi, din păcate, cu mari probleme în dezvoltarea psihică și ceea afectivă.

          Pe parcursul ultimilor ani s-au dezvoltat importante legături cu alte instituții similare atât din țară cât și din străinătate. Avem relații de colaborare cu Școala Specială de Arte și Meserii din Reghin, cu ceea din Codlea, iar din străinătate cu Grupul Școlar Special din Baja, una dintre cele mai mari școli speciale din Ungaria. Între aceste școli se derulează vizite și programe comune, activități de perfecționare.

          Această instituție, care în anul 2005 a aniversat 50 de ani de la înființarea ei, dorește și este pregătită să slujească în continuare elevii cu cerințe educative speciale de pe raza județului Harghita, tineri cărora soarta nu le-a fost prielnică, dar care trebuie să fie ajutați în permanență, educați și instruiți de specialiști bine pregătiți, care vor trebui să lucreze în continuare într-un cadru viabil și performant, conform noilor cerințe educative.​   

Motoul nostru ...

" În școală, înveți o lecție,

apoi dai un test. În viață,

ai de dat un test care te învață o lecție."

                                                   Tom Bodett

bottom of page